Представяне на стихосбирката "Южна кръв"


Актрисата Елена Петрова събуди страстите на повече от 200 души, събрали се в Студио 5 за официалното представяне на книгата „Южна кръв” на д-р Йорданка Господинова снощи. В стила на южната кръв, премиерата беше открита с огнено пасо добле.

В навечерието на Св. Архангел Михаил гостите на премиерата се насладиха на част от стиховете от „Южна кръв” под звуците на цигулката на Орлин Цветанов и китарата на Бисер Иванов и кадифения глас на Елена Петрова. Двамата музиканти, които са част от Оркестъра на примата Лили Иванова, бяха подготвили изцяло авторска музика, специално за представянето на лириката на Йорданка Господинова.
Студио 5 беше украсено от картините от корицата на “Южна кръв”, рисувани по стиховете от книгата от художничката Александрина Караджова - Acrista.

„Пожелавам на всяка жена да може да вземе частица от тази страст и лудост, която Дани ни дава с тази книга. А на всички мъже – да открият по една жена с южна кръв в своя живот.”, каза Надежда Захариева, редактор на книгата.

Самата Йорданка Господинова беше облечена в авторска рокля по съвместен дизайнерски проект между художничката Александрина Караджова и дизайнерката Мариана Панайотова (El Mari). Върху тоалета на авторката беше изрисувана картината от корицата на книгата.

“Какво, ако не „любов, която блика като ручей“, са стихотворенията на Йорданка Господинова, събрани във втората ù книга „Южна кръв“! Огледа ли се читателят в този любовен ручей, ще види отразена в него своята собствена душа, ще възкреси своите споделени и несподелени чувства, ще преживее своите щастливи и нещастливи мигове, ще полети със своите луди мечти през пространство и време. За да се превърне в част от вселената на любовта, сътворена от поетесата.
Всеки, който прочете „Южна кръв“, който отпие от тази „любов, която блика като ручей“, поне в мислите си ще отрече „всички праведни навици“ и животът му ще стане „грях и свобода“.
Надежда Захариева

Картини от Южна кръв": “Една Лоза”, “Южна кръв”, “Отгледана от Вятъра”
© Художник Александрина Караджова - Acrista

Дизайн на корицата:
© Александър Грънчаров - cognito.bg

Благодарности за снимковия материал на Николай Апов.
Студио 5, НДК

08 ноември 2012